Att arbeta som personlig assistent

Funderar du på om det skulle passa dig att jobba som personlig assistent? Idag är det många som jobbar som det och arbetsgivare kan vara kommun, företag eller assistansanvändaren själv. Läs mer här om ett assistantbolag. När du jobbar som personlig assistent så ska du hjälpa en person med en del saker. Du får vara med i assistansanvändarens vardag och stödja personen så att det kan leva sitt liv och klara av grundläggande behoven med hjälp av dig. Arbetsuppgifter varierar men kan bestå av  hjälp vid måltider, hygien, klä av/på sig och sköta hemmet så väl som att vara med på saker som personen vill göra utanför hemmet.

Krav på vem som får vara assistent

Sedan 1 juli 2013 måste en assistent ha fyllt 18 år och inte vara så kallat oförmögen att arbeta pga hög ålder eller sjukdom. Du måste även vara bosatt i EES-området fast undantag kan ske om den assistansberättigade arbetar/studerar i ett land utanför EES. I början av 2020 kom även ett krav på att Försäkringskassan kräver redovisade identitetshandlingar från anställda personliga assistenter som inte har ett svenskt personnummer.

Hur utbildar du dig till en personlig assistent?

Det brukar vara så att man har någon form av utbildning för att få jobba som personlig assistent. Oftast krävs det som minst avslutade gymnasiestudier. Men det kan vara till fördel att ha gått vård och omsorg eller liknande. Att arbeta som en personlig assistent är ett vårdyrke och kräver både kunskaper men också personliga egenskaper som ska passa för både arbetet och den som beviljats personlig assistans. Läs mer här om du vill jobba som personlig assistent.

10 Nov 2020