Max Martin en riktig export

Den som inte vet vem Max Martin känner kanske igen låtarna i klippet. Det är Max Martin som står bakom alla dessa hits, eller Karl Martin Sandberg, som är hans riktiga namn är. Han är en av Sveriges största exporter. Svensk musik är en mycket stor inkomst, om du inte redan visste det. Här kommer en liten presentation av en bland de mest framgångsrika musikproducenterna och hitmakare någonsin.

Född i Stockholm

Martin Sandberg föddes 1971 i Spånga församling. Han gick i gymnasiet på Södra latin men hoppade av skolan för att ägna sig åt musik. Det gjorde han ju helt rätt i. Det första band han spelade i hette Its Alive, ingen som känner till det? Det är ingen tillfällighet, det är ett helt okänt band. Senare signade han kontrakt med Cheiron, ett skivbolag, ägt av Denniz Pop. Its Alive spelade in en skiva men snart började Martin samarbeta med Denniz Pop och de producerade (och skrev låtar) åt andra artister. För sjutton år sedan startade Martin Sandberg nytt bolag, med namnet Maratone. Fem år senare producerade han Darin Zanyars debutalbum och norska A-ha:s comeback-singel i Storbritannien. Resten är en framgångssaga. Med hela 58 låtar på amerikanska Billboardlistan har hans musik har sålts i över 135 miljoner(!) singlar.

Fick Polarpriset 2016

Hans karriär har minst sagt varit spikrak, och han har lyckats som hitmakare. Trots sina framgångar har han mycket sällan gett några intervjuer, däremot valde han att medverka i radioserien, "Cheiron – en popsaga", av Fredrik Eliasson, journalist vid Sveriges radio. Våren 2015 gjorde han en uppföljare som hette "Arvet efter Cheiron - En oändlig historia". 2016 fick Max Martin till sist Polarpriset:

– Han är en stor del av vår karriär och han är verkligen vad som gjort Backstreet Boys, sa Howie Dorough till Aftonbladet då det begav sig. Själv flydde Max Martin journalisterna medan andra hyllade honom för hans musik.

Bor i Hollywood

En som fått träffa honom och göra en intervju med honom är Jan Gradvall, som publicerade sin artikel i DI Weekend. Gradvall fick träffa honom i Hollywood och prata om sin musik och vad som gjort att den slagit igenom. För Gradvall berättar han att han inte har någon kod, eller formula för att göra hits, däremot behöver man kunna återskapa sin musik hela tiden. Gamla meriter är inget att luta sig på, menar han. Det är få som lyckats med det. Närmaste musiker man kan komma är Paul McCartney, som också fått Polarpriset för sin musik. Det är så när man är en av de stora, en stolthet för Sverige!

13 Apr 2019