Vill du lyxa till det med hummer?

Många kanske förknippar hummer med att äta det på nyår, men detta skaldjur passar bra att äta året om! Om du vill få tag på bra hummer, köp nu, hos Sydfisk. Du kan då få det levererat hem till dörren. Den är då fryst, men det går att köpa levande humrar med, på andra ställen. Men det innebär att du då måste koka den själv.

Många gratinerar sin hummer, men det går att göra så mycket mer än bara det! Den kan kokas, stekas, används i soppa, i sallad samt en massa andra goda saker. Bland annat kan du göra hummertacos eller varför inte en hummerburgare?

Hummertacos

En lite lyxigare variant av tacos är att göra dem med hummer. Här är ett bra recept:

Du behöver:

  • 3 humrar, kokta (går utmärkt med fryst)
  • 6 mjuka minitortillas
  • 1 mango
  • 1–2 chilifrukter
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 2 avokador
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 lime, saften
  • 3 msk majonnäs
  • salt

Gör så här:

Dela humrarna och gröp ur köttet, glöm inte klorna. Skär hummer- köttet i mindre bitar och fördela över tortillabrödet. Skala och skär mangon i fina klyftor. Finhacka chilin och salladslöken och lägg på bröden med rikligt med fina korianderblad. Gröp ur avokadorna och mixa ihop med finhackad vitlök, limesaft och majonnäs till en slät guacamole. Smaka av med salt och lägg guacamolen i hummertacosen.

Lyxig hummerburgare

Det går även att göra superlyxiga burgare med hummer. Här är ett bra recept på det:

Du behöver:

  • 3–4 humrar, kokta
  • 100 g smör
  • 1⁄2 röd mild chilifrukt, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och pressad

Räkröra:

  • 100 g räkor, skalade
  • 1 dl majonnäs
  • 1⁄2 dl crème fraiche, 34 %
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 tsk pepparrot, riven
  • 1 citron, skalet från hela, saften från halva
  • 1⁄2 krm cayennepeppar

Citronavokado:

  • 1⁄2 dl neutral olja (typ rapsolja)
  • 1⁄2–1 citron, pressad saft
  • 2 avokador

Till servering:

4 hamburgerbröd

1 rödlök, skalad

4 blad cosmopolitansallad


Gör så här:

1. Klyv humrarna på mitten, knäck klorna och pilla snyggt ut allt kött. Dela stjärtarna i fyra delar och klorna på hälften.

2. Blanda räkor, majonnäs, crème fraiche, dill, pepparrot, rivet citronskal, pressad citron och cayennepeppar. Salta och peppra efter smak.

3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med chili och vitlök, låt det svettas en stund tillsammans på medelvärme. Dra av från plattan och lägg ner hummerköttet. Rör om och låt stå till precis före servering.

27 jul 2021