Blåljusyrken på TV

Det har blivit populärt att visa program där olika s.k. blåljusyrken t.ex. polis, räddningstjänst och ambulans agerar på TV. Upplägget kan vara lite olika från t.ex. 112-på liv och död på TV 4 där man får följa olika personer som jobbar inom dessa yrken och vad de stöter på i sitt yrke till andra program som kan vara mer påhittade.

Naturligtvis ger det inte en helt rättvisande bild av yrket. Det är ju t.ex. svårt att illustrera även all den väntetid eller serviceuppgifter som också ska utföras bland t.ex. räddningstjänstpersonal. Det blir liksom inte lika bra TV av att visa detta, utan det som folk vill se är ju när det händer något.

Produktionen kan ju också välja att vinkla programmet genom att välja vilka klipp man ska visa om olika personer och på så sätt förstärka olika sidor hos personen och tona ner andra.

Men man behöver inte se på räddningstjänst-TV för att uppleva akutsjukvård. Man kan själv gå en första hjälpen kurs, och övningarna där kan vara nog så realistiska för att simulera en skadesituation. Man kan också gå en kurs i hjärt- och lungräddning och lära sig agera om någon skulle få ett hjärtstopp eller slutar att andas.  För många av oss kommer någon gång i livet att stöta på en skadesituation. Det kan vara en trafikolycka eller någon som ramlar ihop av att hjärtat har stannat. Och då är det verkligen bra att kunna känna till vad man kan göra och genom att gå en kurs hos t.ex. hjärtgruppen vågar man med större sannolikhet också agera.

 

 

2 Oct 2016